Wednesday, July 24, 2013

φτηνά βιβλία, ακριβή λογοτεχνία

όταν ήμουν μικρός ονειρευόμουν πάρα πολύ συχνά ότι λέει έμπαινα με ένα καροτσάκι του Super Market σε ένα βιβλιοπωλείο, σε ώρες που ήταν κλειστό, το γέμιζα με ό,τι βιβλία ήθελα και έφευγα χωρίς να πλερώσω (ενώ με ραίνανε με πεντοχίλιαρα, όχι εντάξει πλάκα κάνω - για τα πεντοχίλιαρα).

που να ήξερα, ο δύσμοιρος, δεν δάγκανα την γλώσσα μου καλλίτερα; διότι το όνειρό μου έγινε μεν πραγματικότητα... αλλά για τους λάθος λόγους. Η κρίση και η καταστροφή και ο πόλεμος (drama mode on - αλλά όχι αδίκως και το ξέρεις) που ζούμε έχει κάνει τα πράγματα σχεδόν σαν το όνειρό μου... μπαίνω δηλαδή σε ένα βιβλιοπωλείο και φεύγω με μία αγκαλιά βιβλία έχοντας πληρώσει ένα ποσό με το οποίο κάποτε έπαιρνες έναν μόνο τόμο.

το οποίο μας φέρνει στο παλιό καλό τσιτάτο των αρχαίων Ελλήνων "πρόσεχε τι εύχεσαι προβ γιατί μπορεί να το αποκτήσεις...".

εν τω μεταξύ μέσα στην ατυχία μας (διότι, ναι ναι ομολογώ, χίλιες φορές θα προτιμούσα να μην μπορούσα να αγοράζω φθηνά βιβλία, να μην διάβαζα σελίδα, αρκεί να ήταν η χώρα σε κανονική κατάσταση) υπάρχει και η τύχη ότι τα βιβλία που βρίσκεις σε πολύ πολύ χαμηλές τιμές είναι ΘΗΣΑΥΡΟΙ.

διαμάντια από τα λίγα. τρελά κλασίκια που έχουν σταματήσει να πουλάνε ή σούπερ μοντέρνα και αναγνωρισμένα πράγματα της σύγχρονης λογοτεχνίας που δεν πούλησαν ποτέ στην Ελλάδα... είναι πολλά από αυτά πραγματικά εξαιρετικά.

Ένα τέτοιο διάβασα χτες, την Ζολί του Κόλουμ ΜακΚάν. Για μία Ρομά Σλοβάκα και την απίστευτη ζωή της, για το πως έζησε την λαίλαπα του κομμουνισμού η οποία έπεσε αδυσώπητη πάνω στην κοινότητα και την φυλή της. Εξαιρετικό βιβλίο, όχι μόνο για το θέμα του, που είναι ένα μάθημα κατά του ρατσισμού αλλά κυρίως για τον τρόπο του, το στιλ του, τις πτυχές της μαγικής γραφής του.

Ο ΜακΚάν είναι από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς παγκοσμίως - είναι εξαιρετική τύχη ότι μπορεί κανείς να διαβάσει ένα βιβλίο του με τόσα λίγα χρήματα - πλήρωσα λιγότερα από 3 ρούβλια για να το πάρω. Σε αντίστοιχες τιμές βρίσκεις Ιτάλο Καλβίνο, Ντόρις Λέσινγκ, Άλι Σμιθ, Κερτ Βόνεγκατ, Χαρούκι Μουρακάμι, Στήβεν Κίινγκ, Τζώρτζ Σίμενον, Πατρίτσια Χάισμιθ, Πρίμο Λέβι, Τζόζεφ Κόνραντ... δεν κάνω νέημ ντρόπηνγκ, αλλά κάνω νέημ ντρόπηνγκ!! Δικαιολογούμαι όμως διότι πρόκειται για τίτλους και συγγραφείς που βρίσκονται σε ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το πνεύμα και η αγάπη του ανθρώπου.

Άκουσέ με. Ξέρω ακούεται ανόητο, και επιπόλαιο, αλλά πάρε μία μέρα 25 ευρώ και πήγαινε σε δύο τρία βιβλιοπωλεία στο κέντρο, κάνε ένα browse στο τμήμα με τις προσφορές. Θα βρεις και θα αγοράσεις πολλά υπέροχα βιβλία, ακριβής λογοτεχνίας, πολύ φθηνά.

και βέβαια πρόσεχε πολύ τι ονειρεύεσαι. 

6 comments:

Anonymous said...

Έχεις δίκιο. Τα βιβλία στην Ελλάδα είναι πανάκριβα, αλλά τελευταία βρίσκεις καλές προσφορές. Καιρός ήταν δηλαδή γιατί παραείχε γίνει το κακό με την ακρίβεια των βιβλίων. Αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα οι εκδότες είναι να ρίξουν τις τιμές στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ουφ! said...

πόσο μου λείπουν τα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας... μόλις πρόσφατα ανακάλυψα τις δημοτικές βιβλιοθήκες τουλάχιστον.

Hfaistiwnas said...

Ναι γμτ, κρίμα να μην έχουμε και εδώ τέτοια μεγάλα βιβλιοπωλεία που κάνουν καλές προσφορές..

Xristina @ Dear e-diary said...

Ο Ιανός βγάζει πολύ καλά βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές αρκετά συχνά.

Πιάνεται αυτό που είπα για διαφήμιση?? Αν ναι να ζητήσω ποσοστά!

KidsCloud.gr said...

Μπορείς να βρεις βιβλία που δεν γνωρίζεις ούτε τίτλους ούτε συγγραφείς (και πάντα με ιντριγκάρει το άγνωστο - τί μπορεί να έχει καταγράψει ένα άλλο μυαλό)ακόμη όμως και κλασσική λογοτεχνία.

Πριν από 2-3 εβδομάδες αγόρασα μόνο με 3€ και ξεκίνησα να διαβάζω το "Έγκλημα και Τιμωρία"(ντροπή μου που το ξεκίνησα τώρα-το ξέρω).

Η διαδικασία αναζήτησης και επιλογής ενός βιβλίου έχει τη δική του γοητεία. :)

Giannis Lagoudakis said...

Η ειρωνία της σύχρονης Αθήνας να βρίσκεις τα φτηνά βιβλία στον Ιανό και τα ακριβά στο Μοναστηράκι - κρίμα που τα παλαιοπωλεία μας δεν έχουν τιμές αντίστοιχες με αυτές που βρίσκεις έξω...